« terug naar selectieoverzicht

per week vanaf 512,00 EUR

max. 6 personen
2 honden toegestaan, meer op aanvraag

Favoriet
Mail naar vriend Plaats op Facebook Plaats op Twitter
 • Reuzengebergte -IJzergebergte

  Het Reuzengebergte

  (“Krkonoše”) aan de Pools-Tsjechische grens is het hoogste gebergte in Tsjechië en bereikt met de berg Snìžka een hoogte van 1.602 m. Dit is een van de bekendste vakantiegebieden in Tsjechië en vanwege de schitterende natuur de meest bezochte bergregio van het land.

  Aansluitend aan het Poolse nationale park werd in 1963 het Krkonošský národní park KRNAP (nationale park Reuzengebergte) als eerste nationale park in Tsjechië opgericht. De oppervlakte bedraagt circa 370 km². De kale bergkammen, diepe dalen, kristalheldere watervallen en beekjes kenmerken dit prachtige beschermde natuurgebied.

  Het Reuzengebergte is een van de meest traditierijke toeristengebieden van Midden-Europa. Als aan het eind van de 19e eeuw waren bergwandelingen in het Reuzengebergte uiterst populair. Dankzij de typische berggebouwen (bijvoorbeeld “Luèní bouda“) zijn korte of langere wandelingen hier nog steeds zeer geliefd. Het verzamelen van paddestoelen en bessen is een leuke bijkomstigheid tijdens deze wandelingen.

  Grote en sneeuwrijke skigebieden vindt men in het gehele Reuzengebergte. De bekendste wintersportcentra bevinden zich echter in Špindlerùv Mlýn, Harrachov en Jánské Láznì. Maar ook de kleinere en rustige winteroorden, zoals Vítkovice, Herlíkovice, Èerný dùl en Malá Úpa, zijn zeker de moeite waard. Een bezoek aan de skispringschans in Harrachov mag men niet overslaan.

  Bezoekers die liever 's zomers naar het Reuzengebergte komen, kunnen niet alleen gebruik maken van het uitgestrekte net van gemarkeerde wandel- en fietspaden maar ook andere activiteiten beoefenen. Zo zijn er bijvoorbeeld een modern overdekt zwembad en een zomerrodelbaan in Špindlerùv Mlýn, een kabelbaan naar de Snìžka – de hoogste berg in het Reuzengebergte -, rondvluchten vanaf het sportvliegveld in Vrchlabí, een bowlingbaan in Jilemnice en nog veel meer.

  Het Reuzengebergte is een eenvoudigweg een paradijs voor de vakantiegangers en natuurvrienden!

  In het Reuzengebergte vindt u veel bezienswaardigheden en attracties. Enkele belangrijke en interessante hebben we voor u op een rijtje gezet, zodat u uw vakantie goed kunt voorbereiden. We wensen u veel plezier bij het ontdekken van uw vakantieregio.

  Bezienswaardigheden natuur/ cultuur

  Jaarlijks vindt in februari in Harrachov het Rübezahl-feest plaats. De grootste traditie gaat terug naar het jaar 1946: het treffen met Rübezahl (“Krakonoš “), de reus waarnaar het gebergte genoemd is. Het is een feest met vele spelen en attracties voor de hele familie. Het hoogtepunt is de aankomst van Rübezahl en de geesten (jaarlijks op de eerste zaterdag van maart).

  Pančavský vodopád, tussen Rokytnice nad Jizerou en Špindlerův Mlýn, is de hoogste waterval van Tsjechië (140 m.).

  De stad Jánské Lázně is een geliefd kuuroord, maar ook een zich snel ontwikkelend wintersportcentrum. In 2006 werd hier een nieuwe kabelbaan, met kabines met zitplaatsen voor acht personen, in gebruik genomen. Deze kabelbaan met de naam “Černohorský Express“ voert u de Černo Horský (Schwarzenberg) op.

  Het Reuzengebergte-museum in Jilemnice toont bijvoorbeeld historische keukenartikelen, oude landkaarten en nog veel meer.

  Interessante theatervoorstellingen vindt u in Liberec.

  Het glas slijpen is hier een oeroud ambacht, dat nog steeds bewonderd kan worden. De glashut Novostad in Harrachov biedt uiterst interessante demonstraties.

  Sportief

  Het aanbod voor een actieve vakantie loopt van deltavliegen, mountainbiken, boothuur op de Elbe, rafting, jagen en vissen, zwemmen en tennissen tot aan zomerrodelen. Het Reuzengebergte beschikt over wandelpaden voor alle leeftijdsgroepen. Naast de sportactiviteiten kan men ook genieten van de oneindige uitzichten over de Bohemen tot aan Polen. Maar ook voor een wintervakantie in een vakantiehuis leent het Reuzengebergte zich uitstekend.

  Huur een fiets en fiets met behulp van een fietskaart over de goede begaanbare wegen van de ene bezienswaardigheid naar de andere.

  Een bezoek aan het recreatiecentrum Babylon in Liberec is een welkome afwisseling.

  Huurt u ski's en toebehoren of probeert u een snowboard uit. Informatie over de mogelijkheden kunt u krijgen in het servicebureau in Smržovka nabij Jablonec nad Nisou.

  IJzergebergte

  Deze grote bergketen bevindt zich in het Zuiden en biedt een mooie achtergrond voor de steden Liberec, Jablonec en Nisou aan de ene kant en de Poolse grens aan de andere kant.

  Het IJzergebergte ligt ca 110 km ten Noorden van Praag en grenst aan het Reuzengebergte. Deze regio is goed te bereiken door een goed wegennet.

  De hoogste berg van het IJzergebergte is de Smrk (1124 m).

  Het hart van het gebergte wordt gekenmerkt door hooggelegen (700-1000 m) plateaus. Hierdoor zijn er ideale omstandigheden voor langlaufers, er zijn goed onderhouden, kilometerslange loipen. Tevens zijn er grote aantallen uitzichtpunten en berghutten, waar u in het voorjaar, de zomer en in de herfst veel wandelaars zult tegenkomen.

  Het IJzergebergte is met zijn beschermde natuurgebieden, bossen en moerassen het drinkwaterbekken van Noord-Bohemen.

  Activiteiten en attracties in het IJzergebergte (“Jizerské hory“)

  Ook de regio rond het IJzergebergte (“Jizerské hory“) biedt veel afwisseling voor uw vakantie in het vakantiehuis. Een betoverend landschap, prachtige oude steden, historische bouwwerken en een rijk aanbod aan vrijetijdsactiviteiten zijn kenmerkend voor dit gebied. Om u in staat te stellen uw vakantie interessant en afwisselend in te richten, hebben we voor u een selectie van de bezienswaardigheden en attracties gemaakt.

  Bezienswaardigheden natuur/ cultuur

  Van de vele attracties in de grootste stad in deze regio, Liberec, noemen we de dierentuin met de wereldberoemde witte tijger, de paleis met de grootste glastentoonstelling ter wereld en het raadhuis in neorenaissancestijl met de 65 m. hoge toren.

  Het restaurant en hotel op de bergtop Ještěd vormen een uniek bouwwerk. Het werd gebouwd in de 2e helft van de jaren 60 als project van de architect Karel Hubáček. Hij kreeg voor dit gebouw de Perret prijs van de internationale architectenunie.

  In de stad Jablonné v Podještědí bevindt zich een prachtige barokkerk.

  Het recreatiegebied Pěnčín heeft veel interessants te bieden voor kinderen en volwassenen. De bezoekers kunnen zien hoe glaskralen worden gemaakt, een geitenboerderij bezoeken of met paard en wagen een tocht over oude wegen maken. Maakt u een tocht met de trein naar de uitkijktoren Černá Studnice en laat u zich verwennen met de regionale specialiteiten van geitenkaas en de bijzondere vleesproducten in restaurant "U Brusírny". Glaskralen, sieraden, geitenkaas en andere producten uit geitenmelk worden hier uiteraard op vele plaatsen verkocht.

  Aan de weg tussen Tanvald en Harrachov overwint de trein een paar honderd meter hoogteverschil. Op het zeven kilometer lange traject Tanvald – Kořenov liepen de locomotieven vroeger over een tandradspoortbaan. Tegenwoordig rijden hier normale treinen. De tandradspoorbaan is sinds 1992 een cultuurmonument. Het traject voert door enkele tunnels en over een hoge brug.

  Sportief

  Het IJzergebergte staat bekend als langlaufparadijs. Skitracés doorkruisen het hoogland: rustplaatsen met versnaperingen verbinden de tachtig kilometer lange 'IJzergebergte-magistrale'. Duizenden langlaufers nemen jaarlijks deel aan de 50 km. lange IJzerberg-ren, een van de tien langste Europese langlaufwedstrijden.

  Voor de skiliefhebbers zijn er pistes in de centra Bedřichov, Janov nad Nisou, Albrechtice en Desná.

  Het skicentrum op de berg Ještěd is een stedelijk sportparadijs dat door een brede straat met de 100.000 inwoners tellende stad verbonden is. statistisch sportparadijs, door een stratenbaan met meer dan 100.000 inwoners passende inwoners de stad verbinden. Op de majestueuze Ještěd (1012 m.) loopt een kabelbaan.

  In het IJzergebergte lonken ook de talrijke uitkijktorens, dammen en musea. Wandelliefhebbers kunnen mooie tochten maken, fietsers benutten graag de goede en gemarkeerde fietspaden, bergbeklimmers klauteren op de granietrotsen, watersporters vermaken zich op de rivieren Jizera en Smědá of in het bekende aquapark Babylon in Liberec.