« terug naar selectieoverzicht

per week vanaf 329,00 EUR

6 euro p.p.p.n bij max. bezetting
8 personen
2 honden toegestaan, meer op aanvraag

Favoriet
Mail naar vriend Plaats op Facebook Plaats op Twitter
 • Midden-Slowakije

  Zoals heel Slowakije wordt ook het midden van het land bestempeld door de bergen, in dit geval de Vel'ka en Malá Fatra (Hoge en Lage Fatra), Nízke Tatry (Lage Tatra) en het Slowaakse Ertsgebergte. De natuurlijke rijkdom wordt afgewisseld met pittoreske dorpjes en steden, die u een indruk van de Slowaakse geschiedenis, cultuur en het dagelijkse leven geven.

  Midden-Slowakije is qua oppervlakte het grootste maar tevens het dunst bevolkte regio. Hier leeft al eeuwenlang de traditie van de mijnbouw. In de middeleeuwen drukten goud en zilver hun stempel middels mijnbouw en handel. Een aantal steden in de omgeving werd er rijk door. Banska Stiavnica, Kremnica of Banska Bystrica: ze schitteren nog steeds met hun grote kerken en patriciershuis vol pracht en praal. U kunt deze plaatsen goed verkennen tijdens een wandeltocht, de licht stijgende en dalende hellingen van de Fatra tellen vele goed gemarkeerde wandel- en fietspaden.

  In de winter is het in eerste instantie de wintersport die de toeristen naar Slowakije lokt. In het bijzonder rondom Donovaly, aan de rand van Nízke Tatry, ligt een wintersportgebied van internationaal niveau. Alles voor een plezierige skivakantie is aanwezig. Veel sneeuwpret!

  Uiteraard wil men zich tijdens de vakantie ontspannen, maar het is ook interessant iets te leren over het land en zijn inwoners. Dit kan middels uitstapjes naar kastelen en burchten in de omgeving. Of maak kennis met de geschiedenis door een museumbezoek, bijvoorbeeld het museum in Banska Bystrica over de Nationale opstand.

  Overal in Midden-Slowakij valt iets nieuws en leuks te beleven – voor ieder wat wils.

  - Niet alleen voor treinenliefhebbers, ook voor de romantici is een reis met de trein door de bossen tussen Chvatimech en Vydrovska een schitterende belevenis, zeker wanneer 's zomers in het weekend een stoomlocomotief en antieke wagons ingezet worden.

  - Een bezoek aan Banska Štiavinica voert u in de oudste mijnstad van Slowakije. Interessant zijn het Slowaakse mijnbouwmuseum en het oude en nieuwe kasteel, die als versterking tijdens de Turkse oorlog werden opgericht. U zult bemerken dat deze plaats niet voor niets tot het UNESCO cultuurerfgoed behoort.

  - Waarom zou u de wereld niet een keer vanuit vogelperspectief bekijken? De ligging van het Slowaakse middengebergte is perfect voor deltavliegen. U kunt hier kilometers ver zweven. Mogelijkheden om te deltavliegen vindt u in het midden van Slowakije op veel locaties, bijvoorbeeld in Donovaly of de "Malá Fatra" ofwel Lage Fatra (Martinske Hole, Kykula, Stoh, Vel´ky Krivan).

  - Rúzina in het zuiden van Midden-Slowakije geldt als een van de warmste stuwmeren van Slowakije. De windverhoudingen maken dit meer uitermate geschikt voor windsurfing. U kunt deze sport beoefenen bij de watersportcentra Kotva en Divín. Maar let op: beginners moeten voor ze het water opgaan naar het weerbericht luisteren.

  - Bezoekt u het goed bewaarde mijnstadje Spania Dolina. Hier heeft u de gelegenheid een 600 jaar oude mijngebouw Klopačka, met een akoestische signaalinrichting, te bezichtigen. Of de overblijfselen van de mijnwaterleiding, die van 1500 tot 1919 in bedrijf was. Tegenwoordig kan men op delen van het voormalige mijngebied wandelen en fietsen.